För några veckor sedan så var jag och hälsade på hemma hos min mamma i Norrköping.
Hon bor ute på landet med 4 katter och 1 liten hund. Det var där jag växte upp när jag var liten och på tomten finns det många äppelträd, alla med olika sorters äpplen, och nu på hösten är det dax att ta hand om all frukt.
Det kan vara svårt att ta tillvara på all frukt man har i trädgården, och vi har gjort lite olika saker med äpplena genom åren. Vi har fryst in, gett bort, kokat äppelmos, bakat pajer och...torkat äppelringar!
Först måste man ju plocka äpplen! Och katterna var med.
För att göra ringar av äpplena så hade mamma köpt en äppelsvarv, en maskin som man vevar för hand och som både skalar och skivar äpplena. Super smidigt! Om man inte har en äppelsvarv så går det ju så klart lika bra att skala för hand, kärna ur och skiva äpplet som vanligt med en kniv. 
Skalet kan man också torka och göra äppel-te av. Lägg bara remsorna på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ca. 1-2 veckor. Tipps, tipps!
Nästa steg för att göra äppelringar är att hänga upp ringarna för torkning.
Vi hade en speciell ställning för just äppelringar, men det går lika bra att spänna upp ett snöre och hänga dem på. Se bara till att det finns luft mellan alla ringarna.
Sen ska de bara torka.Det brukar ta ca. 1-2 veckor beroende på temperatur och väder. När de är klara kan man lägga dem i en fin burk. Så kan man ha det på sin müsslie eller som lite gott och nyttigt snacks. 
Om du har äppelträd hemma så borde du verkligen prova! Mycket gott!
apple, baka, höst, katt, mat, äpple,

Kommentera

Publiceras ej