Rörgast av Johan Theorin
sid. 455
Utgiven år 2013
 
Rörgast utspelar sig en sommar på Öland. Ett mord sker, en pojke ser spöken och en gammal hemvändare återvänder till ön för att få upprättelse och hämd.
 
 
De är lite svårt att beskriva handlingen i Rörgast. Det är många olika karaktärer och vissa tidshopp, men det är inte svårt att hänga med. Vi får följa flera olika personer, den gamla gubben Gerlof som ser och hör allt som händer på ön, rikemanssonen Jonas som inte känner sig hemma i sin familj, Lisa som är på Öland för att spela musik och Hemvändaren som tillslut kommit tillbaka till sitt gamla hem med en uppgift.
 
 
Även om det är en deckare så känns den samtidigt lite som en mys-roman, och som en spökhistoria. Gubben Gerlof tar allt väldigt lugnt och sakligt och avdramatiserar de spännande och skrämmande händelserna. Det är skönt med en svensk deckare som inte handlar om en medelålders, skild man med alkoholproblem.
I bakgrunden finns också Stalins gamla Sovjet och den stora terrorn, vilket ger berättelsen ett intressant historiskt perspektiv. Sommaren och Ölands natur är också en stor del av historien, och det var härligt att läsa denna under vinterhalvåret. Den får en att längta, och drömma sig bort till varma, soliga sommardagar, även om det pågår farliga saker.
bok, book, läsa, read,

Kommentera

Publiceras ej