Jag tänkte att det var min tur nu att svara på den här skaparlistan som jag sett hos Fredrika och Linnéa. Det kan väl vara en skön start på Mars? När våren och solen kommer fram mer och mer så brukar jag alltid fyllas med massor av skaparglädje och inspiration. 

Men hur skapar jag egentligen?

 

Vilka tekniker skapar du mest i?

Just nu stickar jag allra mest. Men jag brukar få perioder när jag fastnar för något nytt hantverk. På gymnasiet var det virkning till 100% som gällde, ett tag var det korsstygn för hela slanten, när jag gick en keramikkurs så var det det jag gick helt upp i, med sedan något år (eller två..?) så är det fortfarande stickning som kommer först.

 

 

Vilken är din bästa sida om hantverkare?

Det är nog att jag ändå är ganska snäll mot mig själv. Jag försöker säga till mig själv att det är okej om det blir fel, eller om det bir lite snett och vint. Vem bryr sig? Ibland får en inse sina begränsningar.

 

Vilken är din sämsta sida som hantverkare då?

Jag kan nog bli lite för ivrig ibland när det kommer till nya projekt. Jag kastar mig in utan att ha testat eller läst igenom hela mönstret, och så fastnar jag sen när det blir "fel" och blir frustrerad när jag inte förstår varför. Behöver nog göra lite research inför nya tekniker och projekt.

 

Vilket projekt är du mest nöjd med?

Vilken svår fråga! Jag är väldigt nöjd med både löv- och våg sjalen som jag stickade förra året. De har jag använt väldigt mycket, och de blev så fina när jag väl klurat ut hur mönstret fungerade. Mina Lovikka vantar blev ju också väldigt bra och har använts mycket! Men måste också säga att jag blev riktigt nöjd med färgen på mitt egenfärgade garn! Det blev precis som jag hade tänkt mig, och det är inte så ofta det händer!

 

Har du något katastrofprojekt?

Vet att jag försökte sy en klänning en gång för länge sedan som inte blev så bra. Det var mer som en lång, stor T-shirt, men halsringen blev för stor så den gled ner hela tiden. Hade den som nattlinne istället, så en så stor katastrof blev det väl inte...

 

Vad inspireras du av?

Fina mönster och färger som står ut och tilltalar mig. Men det kan komma lite vart som helst ifrån som bilder, filmer, tidsepoker, böcker, årstiderna osv. Blir också väldigt inspirerad av att se vad andra håller på med och vad de skapar. Det är ofta då jag kommer på att "wow, vilken fin! En sådan vill jag också göra!"

 

 

Vart tycker du best om att skapa?

Hemma! Antingen hemma hos mig själv eller hemma hos mamma. Jag brukar sitta och sticka framför en serie eller film, eller så lyssnar jag på ljudbok, dricker te och målar. Men det är också mysigt att sitta och sticka ute på verandan hemma hos mamma. Tycker det är så himla fint att vi delar intresset för handarbete, och det är ju alltid kul att skapa tillsammans med någon annan.

 

 

Hur tycker du bäst om att skapa?

Jag gillar att skapa värderingslöst och utan prestige. För mig är handarbete kul och avslappnande, det är själva skapar-processen som är poängen, och då kan det inte finnas för höga krav på resultat. Det är klart att jag vill att det ska bli fint men tänket är lite att "det får bli som det blir". Och om vantarna sen faktiskt passar så är det ju en bonus!

 

Vilket är ditt bästa skaparminne?

Det måste nog vara någon gång jag har skapat med någon annan. Som i somras när jag och mamma satt ute och stickade tills det blev så mörkt att i inte kunde se maskorna längre. Eller när Fredrika, Matilda och jag åt pannkaksfrukost i trädgården och sen satt ute i vårsolen hela dagen och stickade, broderade och läste. Det är en riktig liten guldklimp till minne!

 

 

Vilket är ditt sämsta skaparminne?

Det var också svårt…det är ju aldrig roligt när något inte alls blir som man har tänkt sig, men kommer inte på något specifikt…minns dock en gång när jag var lärarvikarie och ett barn (tror det var i klass 4, så hen borde vetat att detta var fel att göra) plötsligt drog ut alla strumpstickor ur sockan jag höll på att sticka. Blev so chockad och arg! Vem gör så? Hatar att plocka upp tappade maskor!!

 

Har du nått tips att lämna vidare?

Mina tips är att våga prova, men att också läsa igenom hela instruktionen innan du börjar! Det hjälper en att förstå hur alla delar av mönstret kommer sitta ihop, och få en bild av helheten. Det brukar hjälpa mig också att veta exakt huur noga det egentligen är med antalet maskor här? Kan jag öka på lite längre fram igen istället för att repa upp? Kanske är det inte sååå himla noga?

 Ett hett tips är också att om en inte har någon annan att fråga, så kan en gå till garnbutikerna och be om hjälp om en fastnar med något! De är ofta väldigt duktiga och hjälpsamma! Glöm inte bort den resursen!

 

 Hur brukar ni skapa?

2 kommentarer

Linnéa

12 Mar 2019 17:24

Vad kul att du också fyllt i listan :) Hatar också när stickorna åker ut och man måste plocka upp allt. Det ligger nog på listan över något av de värsta saker som kan drabba en stickare alltså! Det är underbart att dela sitt intresse med någon man är nära med, då har man alltid någon som man kan bolla sina idéer och sitta tillsammans och ha en trevlig stund.

Svar: Ja, det var dags nu! Det är ju så roligt att läsa om andras skapande tycker jag! Alla har så fina historier att berätta!
Sofie Mortensen

Linda

13 Mar 2019 22:13

Din löv sjal är så fin! Jag är lite rädd för svåra mönster att jag alltid backar och tar det mycket lätta som räta och aviga.

Svar: Åh, tack så mycket! Ja, jag oftast också lite rädd för komplicerade mönster. Hade aldrig stickat något liknande innan lövsjalen, men det gick ju bra! Men det är alltid bra om en har någon att fråga! Jag frågade min mamma en hel del innan jag förstod mönstret helt! ^^
Sofie Mortensen

Kommentera

Publiceras ej