Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

 Sid. 379

 Utgiven år 2014

 

 Historien handlar om Jacob och hans farfar. Jacob tror inte längre på farfars historier om de besynnerliga barnen som han lärde känna på barnhemmet för länge sedan. Trots att  farfar har mystiska fotografier av dem. Men de är säker bara ytterligare ett av farfars alla påhitt.

 
En dag dör Jacobs farfar under mystiska omständigheter och följden blir att Jacob och hans pappa reser till ön där farfadern påstår sig ha bott på barnhem. Barnhemmet ligger i ruiner, men kanske kan Jacob hitta svar på några frågor kring sin farfar och hans död. För även om ingen tror honom så såg Jacob någonting när farfadern dog som han inte kan förklara, och han fick också ett kryptiskt meddelande av sin farfar. Kanske finns Miss Peregrine eller någon av barnen kvar på ön?
 
 
Det här är en mystisk historia som kombinerar berättande med fotografier. Alla bilder i boken är verkliga och hämtade från olika samlingar av underliga fotografier. Dessa bidrar i hög grad till stämningen i boken.
 
 
 
Det finns en alldeles egen, magisk stämning kring den här berättelsen som jag uppskattade väldigt mycket. Men tyvärr tycker jag inte att den höll hela vägen. Det är mest spännande i början när en inte vad hur saker och ting hänger ihop, allt är mystiskt och hemligt. Sen är det inte riktigt lika spännande när han väl (spoiler) har hittat barnen och upptäckt den hemliga världen. Också ett ganska utdraget slut som inte känns speciellt spännande, utan ganska väntat.
 
 
Vill bara poängtera att boken och Tim Burtons fimatisering inte stämmer överens. Karaktärer har fått byta plats och slutet är nog från en annan bok, det är nämligen en trilogi om Miss Peregrine och hennes besynnerliga barn.
bok, boktips, böcker, läsa, läsglädje, lästips, missperegrineshemförbesynnerligabarn,