Förra söndagen så spann jag mitt eget garn på spinnrock för första gången! Det var superkul!
Mamma har börjar en spinnrock-kurs och lär sig att spinna ullgarn, så när jag var och hälsade på förra helgen hade vi en liten spinn-lektion så att jag också fick testa på det och lära mig hur det går till.
 
 
Spinnrocken har sitt ursprung i hjulrocken, som är av orientaliskt ursprung. I Europa är hjulrocken känd från 1338. Coolt va? Det är kul att testa på ett så gammalt hantverk. Som tur är hade mamma fler spinnrockar, närmare bestämt tre (!) så vi kunde spinna på varsin. 
 
 
Så jag tänkte att vi ska ta en liten snabb-kurs i hur det går till när en spinner garn på spinnrock. Från ull till färdigt nystan:
 
  • Först så behövs det ull. Mamma hade fått en stor säck med fårull av en vän, så det använde vi. Den här ullen var från vita får. (Om en är väldigt ambitiös så kan en förtvätta ullen också, men vi kardade bort det mesta skräpet, och sen tvättade det när det var spunnet istället.)
  • Karda ullen. Det innebär egentligen att en borstar ullen med kardor så att den blir fluffig, en del smutts och skräp lossnar, och fibrerna i ullen läggs/kardas åt samma håll, vilket gör det enklare att fördela jämt sen när en ska spinna det.
 
  • Spinna! Den fluffiga, kardade ullen spänns fast i sländan såhär:
 
Sen kommer det svåra! Nu måste en fördela ullen jämnt, få till en jämn, stadig takt på trampet så att hjulet snurrar runt och tvinnar ullen till garn, och samtidigt rullar upp den på spindeln. Samtidigt måste en mata fram den tvinnade delen av garnet, flytta ner tummen över den del som nu ska tvinnas, mata fram den, fördela ny ull för tvinning, och hela tiden  trampa, trampa, trampa! 
 
 
  • Var inte för hård mot dig själv! Det är ganska klurigt att få till alla delmoment samtidigt, så en får inte vara för hård mot sig själv om garnet blir lite klumpigt och ojämnt. Jag tycker att det kan vara ganska fint med sådant garn också, det blir ett slags effekt -garn.
  • Rulla över garnet från sländan till t.ex. en toarulle. Det ska nämligen spinnas en gång till.
  • Spinn tvåtrådigt garn. Det går säkert bra att sticka med garnet som det är nu, men för att det ska hålla ännu bättre och bli starkare så ska en spinna det en gång till, så blir det tvåtrådigt garn. Har en mycket ull och tid så spinner en helt enkelt en rulle till och använder det som sin andra tråd, men vi använde en tunn tråd att spinna med den andra omgången. 
 
  • Fäst den nya tråden i sländan. Nu matas det färdigspunna garnet fram precis som den kardade ullen gjorde förut, och så spinns den nya tråden runt det "gamla" och gör garnet tvåtrådigt. Jag valde en mörkgrön tråd till mitt vita garn som en kontrastfärg. 
  • Gör en härva av garnet. Det blir lättare att tvätta garnet då. Vi använde ett härvträ att linda upp garnet på och som fördelar det till en jämn härva. 
  • Knyt trådar runt garnet så att härvan inte löser upp sig. 
  • Tvätta garnet i varmt vatten med olivtvål och häng upp det för att torka. Använd inte tvättmedel!
  • Linda ihop det till en liten härva eller till ett nystan. Klart! 
garn, spinna, spinnrock, ull,

2 kommentarer

Anki

05 Nov 2017 20:33

Spännande! kul att du visa processen och vad roligt det måste vara att ha en härva man själv spunnit! :)

Svar: Ja, det är kul att skapa något från grunden på det sättet! :D
Sofie Mortensen

Evelyn

29 Nov 2017 23:47

Det är så roligt att spinna! Ännu roligare att spinna tillsammans med dig... du är ju en naturbegåvning! Nu ska vi bara färga garnet också! Det gör vi nästa gång du kommer hem! Kram mamma? 🤗💜

Svar: Ja, jag har fixat lite lökskal nu i alla fall! :) Kuul!!
Sofie Mortensen

Kommentera

Publiceras ej