Det här är en så fin baströja som passar till vad som helst, när som helst. Till vardags eller till bjudning. Den ingår i Magical places collection från Fabel knitwear, och jag deltog i hennes Magical places KAL, då man kunde sticka valfritt mönster ur den kollektionen. Detta är Diagonalley jumper! (Namnet kommer från Diagonalley/Diagongränden i Harry Potter)
 
 
Den är stickad med twisted ribb, slätstickning och raglanärmar. Jag är osäker på om jag stickat raglan innan…jag tror nog inte det. Men det blev väldigt fint, och var inte så himla svårt. Det är så skönt när man stickar ihop alla delar så att hela plagget sitter på stickorna.

Diagonalley har också puffärmar. Det är inget som jag brukar dras till, med på denna var det så fint! De är diskreta, men ger ändå tröjan mer karaktär.

 
Jag hade dock lite problem med ärmarna. Inte med puffen, eller mönstret. Utan med stickorna.  Jag tänkte ge mig på att sticka ärmar med hjälp av magic loop. Men när jag nästan stickat en hel ärm så insåg jag hur FULT det blev!? Jag vet inte varför, men jag lyckas inte tajta till maskorna i övergången mellan stickorna, utan det blir en super tydlig rand med lösa maskor. Och för att försöka dra ihop den lösa maskan mellan stickorna så gör jag de omliggande maskorna tajtare. Men det resulterar bara i tajt, tajt, tajt, super lös, tajt, tajt, tajt och sen vanliga maskor. Det blir ju så ojämnt och fult!
 
 
 
Nästa ärm testade jag att stickade på strumpstickor istället, och det blev mycket jämnare! Så jag beslutade att repa upp den första ärmen och gör om den med strumpstickorna.

 Jag hade också missuppfattat ökningarna i kroppen, så passformen blev helt fel. Det fick också repas upp och stickas om. Men det gick till slut. Det blev en tröja!

 
Och den sitter jätte bra! Jag var lite orolig över att den skulle bli för tajt över axlarna, men efter blockning så satt den perfekt! Och jag trivs verkligen i den!

 Det ända problemet är att den redan (!) böjar noppra sig??! Garnet kommer från Pikles, och är deras mjuk merino, i färgen choklad. Mums! Det är ett super härligt garn. Lätt att sticka med och skönt att ha på sig. Men nu har den alltså redan börjat noppra sig! Jag vet inte riktigt vad man kan göra åt det? Jag har hört någon stans att man kan tvätta plaggen, och att det kan hjälpa? Med ullschampo?

 
 
Titta bara på ärmarna? Så himla tråkigt...

Tycker ju sååå mycket om den här tröjan, och vill använda den mycket, men nu vågar jag nästan inte det eftersom jag inte vill att det ska bli värre… Tacksam för tips?

diagonalleyjumper, fabelknitwear, knitter, knittersoftheworld, knitting, knittingismyyoga, knittinglove, magicalplacescollection, magicalplaceskal, sticka, stickare, stickglädje,

2 kommentarer

Linnéa

22 Apr 2020 19:13

Så fin den blev! Modellen passar väldigt bra på dig :)

Det problemet du beskriver med magic loop kan ibland åtgärdas när man blockar sitt projekt, men det är inte alltid det fungerar. Då kan det vara bättre att repa, så man får ett resultat man är mer nöjd med.

Sen det där med nopporna så tror jag inte att det skulle hjälpa med ullschampo. Jag tvättar alla mina nystickade plagg med ullschampo och Contrast Sweater som är den senaste jag sticka klart nopprar sig som sjutton. Men det säger inte att det är värt ett försök.

Svar: Just det! Jag kommer ihåg att din contrast nopprade sig! Aha, ja det brukar ju lägga sig till rätta efter blockning, men min skarv är nog för tydlig tror jag.
Sofie Mortensen

Jill

23 Apr 2020 11:01

Ullgarn noppar sig. Det går att ta bort nopporna, antingen försiktigt dra bort dem en och en, raka med rakhyvel (då får man passa sig så att inga maskor skärs av) eller köpa en liten maskin som skär av nopporna. Snygg jumper

Svar: Ja, jag får väl testa att försöka plocka bort dom bara. Bara så synd att det gick så snabbt för den att noppra sig! Men tack för tips! ^^
Sofie Mortensen

Kommentera

Publiceras ej