För några dagar sedan var jag på Erikshjälpens secondhand i Göteborg och fyndade lite julpynt.
 
 
 
Jag älskar att gå på loppis och i secondhand butiker, och under den här tiden på året finns det alltid massor med billigt julpynt!
 
 
Den här gången hittade jag:
  • 2 juldukar
  • 2 mindre juldukar
  • ljusstake
  • elljusstake
  • julgranspynt
  • spegel
  • 2 hemliga lulklappar
Speglen kanske inte var så "julig", men sen såg jag baksidan: Julafton 1983. Den är inte så gamal men den var given till någon som en julklapp.
 
Igår var det första advent, och även om jag började julpynta lite smått redan för några veckor sedan så sattes det det sista upp igår. Bland annat ljusstakarna som jag köpte. Såhär blev det!
 
 
 
Ganksa fint va? 
 
 
 
 
advent, christmas, hem, inredning, jul, loppis, secondhand,
Snart hösten förbi och vinter tar vid (förhoppningsvis i allafall. För jag slutar aldrig drömma om en vit jul)
 
 
Jag hittade bilder från en fotoshoot som jag gjorde med min vän Matilda för ett par sedan, till hennes blogg. Men eftersom jag nu också har en blogg så tänkte jag att jag faktiskt kan ta och använda de här bilderna också.
 
 
Även om de är ett par år gamla så är de super fina! Bilderna är från en tid då jag var blond (!) och gick på Wendelsbergs folkhögskola där jag läste musikdramatik. Och vi fotade i skogen bakom skolan.
 
 
Det är väldigt härligt med hösten. Så vackert med alla färger på träden och det är en perfekt tid för att dricka massor av te och mysa med en bra bok!
 
 
Ville passa på att visa dessa innan advent och vintern är här. Men det ska bli härligt med snö (hoppas, hoppas) också!
höst, mode, natur,
Plommonträdet av Ellen Marie Wiseman
Sid. 622 
 
Jag älskar den här boken. Det var faktiskt länge sedan jag läste en så bra bok. En sån där som man inte kan lägga ifrån sig och som följer med en i tankarna under hela dagen, tills man kommer hem igen och äntligen kan fortsätta att läsa.
Jag läser och läser för att få veta hur det går, hur det ska sluta. Men jag vill samtidigt inte läsa. För det betyder att den kommer ta slut.
 
 
Det är en historisk roman som utspelar sig i andra världskrigets Tyskland. Christine bor med sin familj i en liten idyllisk by. Hon är förälskad i Isac. Och han är förälskad i henne. Hon är fattig, han är rik. Hon är tyska, han är jude. Lagar och regler förbjuder Christine och Isac från att träffas trotts att de bor i samma stad. Till en början har de hemliga möten på nätterna, men snart blir det allt för farligt och Christine vet inte längre vad som händer eller vad hon ska göra för att skydda Isac.
 
 
Boken utspelar sig under hela krigstiden och fortsätter en bit efter att kriget tagit slut. Jag älskar historia och tycker det är väldigt spännande att läsa om hur det civila tyska folket hade det under kriget. Boken beskriver väldigt bra hur hotet och kriget byggs upp. Den lilla byn tapetseras av propaganda, bomber faller, rykten sprids. Jag kan inte föreställa mig hur det måste vara att krypa upp ur jordkällaren efter ett bobanfall, och bara hoppas att ens hus fortfarande står kvar. Att gömma den gamla radion under sängen för att i hemlighet lyssna på utländska nyheter som inte kontroleras av den tyska censuren.
 
 
Det är också spännande att boken fortsätter efter krigsslutet. Bara för att kriget var vunnet betyder ju inte det att allt nu var frid och fröjd. Speciellt inte för det tyska folket. Hur fortsätter man? Hur bygger man upp sitt liv efter något sådant?
 
 
Det finns ju oändligt många krigsskildringar att läsa, och jag har inte läst så mycket om det tidigare, och kanske är det därför som jag tycker så mycket om den hör boken. Jag har inte "tröttnat" ännu. Men detta är något man inte kan tröttna på och en historia som vi måste höra om och om igen, och som vi måste påminna oss om hela tiden. Vad var det som hände och hur kunde det ske?
 
 
 
Det får aldrig bli gammalt. Vi får aldrig glömma. LÄS!
bok, book, läsa,