Huset vi sjön av Kate Morton

Sid. 441

Utgiven år 2015

 

Som oftast i Kate Mortons böcker handlar även denna om familjehemligheter, mysterium,  generationer och tidshopp där nu och då vävs ihop.

 
 
Under 1933 så förvinner en liten pojke spårlöst vid en midsommarfirandet vid familjens lantgods i Cornwall. Han återfinns aldrig och storasyster Alice och resten av familjen blir sig aldrig mer lik.

2003 så åker polisen Sadie Sparrow för att vila upp sig hos sin morfar i Cornwall. Av en händelse upptäcker hon det gamla, övergivna godset och får höra om det ouppklarade fallet från 1933, och bestämmer sig för att börja gräva vidare i historien. Hon försöker kontakta storasystern Alice, som nu är en erkänd deckarförfattare. Men hon verkar ovillig att prata om det förflutna som hon så länge försökt fly från. Döljer hon någonting?

 
Jag gillade den här boken super mycket! Den har allt det som jag älskar! Den utspelar sig i Cornwall och London, mord, deckarförfattare, historia, engelsk överklass och den är lite klurig. Morton lägger ut ledtrådar och beten åt en som ibland kanske är lite väl tydliga för att jag ska nappa på dem. Men sen vänder den ändå, och jag får tänka om kring vad som egentligen hände den där midsommaraftonen.
 
 
Jag listade dock ut det till slut, och det är så tillfredsställande när en har rätt! Men det får ju inte vara för uppenbart heller, men det tycker jag hon gör bra i den här boken! Väldigt bra! 
bok, book, läsa, läsglädje, lästips, read,
När jag var hemma och hälsade på min mamma under semestern så visade hon mig en ny grej som hon hade börjat med, och som hon trodde skulle passa mig. 
Så tog hon fram en skrivbok. "Det här är en Bullet Journal", sa hon. "Vet du vad det är?"
 
Nej, det visste jag inte. Men nu vet jag! Hur kan jag ha missat?
Jag hade aldrig hört talas om det förut men efter lite sökningar på datorn så fattade jag att detta ju är en stor grej! Det finns hur mycket som helst att titta på och folk över hela världen håller på med Bullet Journaling. 
 
 
Så vad är Bullet Journal?
Enkelt förklarat så går det ut på att en gör sin egen kalender, helt från grunden i en vanlig skrivbok.
Det kan vara vilken skrivbok som helst. En med randigt eller rutigt papper, en med blanka blad eller med prickiga sidor. Namnet Bullet Journal kommer från de här prickade böckerna, men det går som sagt bra med vilken bok som helst.
Det är en kalender, men det är också så mycket mer än bara ett ställe där du kan hålla koll på dagar och tider! Det är en dagbok. Det är ett skissblock. Det är ett sätt att hålla koll på ditt liv och dina vanor. Det är där du kan anteckna och göra upp listor. 
 
 
Det finns massor med förslag på olika Habbit trackers en kan göra (googla) för att hålla koll på träning, sömn, humör och ens månadsvanor. Hur ofta umgås jag med vänner egentligen? Hur ofta handarbetar jag? När var det senast som jag bakade något?
En kan göra en årsplan, en utgiftskontroller, sparmål, boklistor, stickdiagram, sömnobservationer osv. Det finns säkert hundra olika listor och tackers en kan göra, allt utefter sina egna önskemål. Allt samlar du i din Bullet Jornal. 
Det finns också en "nyckel" men olika symboler för att hålla koll på dina aktiviteter,när du har gjort dem, om du har flyttat eller ställt in aktiviteten. Men det är inte nödvändigt att följa den nyckel. Du kan lika görna ha dina egena syboler för dina olika aktiviteter. 
 
 
Hur börjar en med Bullet Journal?
 • Skaffa en skrivbok. Om du vill rita mycket i din Bu Jo så välj en med blanka eller prickiga blad.
 • Leta fram alla dina bästa och finaste pennor, gärna många olika färger och tjocklekar.
 • Titta på youtube, instagram och pinterest för att få inspiration om hur du vill lägga upp din Bu Jo.
 • Låt kreativiteten flöda!
 • Var inte rädd för att testa. Det finns inget rätt eller fel. Det är Din Buller Journal. Du bestämmer!
 
Tips:
 • Välj gärna ett färgtema för varje månad. Det ger ett mer sammanhängande intryck och gör det lättare att orientera sig mellan de olika månaderna.
 • Skissa med blyerts innan du fyller i med annan permanent penna. Det finns inget jobbigare än att ångra sig eller göra "fel" när det redan är för sent!
 • Börja med att göra ett index, om din bok inte redan har ett.
 • Gör sen en års-översikt, göra ett månadsuppslag och sen skriva in vecka för vecka.
 • Gör listor och sätt upp mål årsvis, månadsvis eller veckovis.
 • Gör Habbit trackers som du fyller i varje dag. Om du vill så kan du dela upp det i jobbrelaterade vanor och privata vanor. (Super kul tycker jag!)
 • Om något känns fel eller onödigt. Strunta i det till nästa vecka/månad. Du kanske egentligen inte har något behov av att veta hur många glas vatten du dricker varje dag? Vad vill du ta reda på om dig själv? Vad vill du lista för något?
 • Testa många olika upplägg för varje vecka. Tillslut hittar du något som passar dig!
 
Det är inte svårt, och en behöver inte vara bra på att rita eller så. Det går lika bra att använda klistermärken och mönstrad tejp för att liva upp sidorna lite. men det tar lite tid att planera och strukturera upp sin bok. Så jag rekommenderar igen att titta på bilder och videos med inspiration. Vissa som håller på med Bullet Journal är ju konstnärer, och en behöver ju inte riktigt lägga sig på deras nivå, men det är ändå bra att se vad andra gör och att inspireras lite av andras upplägg och tips. 
 
 
Det →här← tycker jag är en jätte bra video som visar grunderna inom Buller Journaling på ett tydligt och enkelt sätt! 
 
 
Jag har bara precis börjar på min, och experimenterar fortfarande med hur jag vill ha det och vilket upplägg som passar mig. Det kommer nog ta några månader innan jag hittar min stil. Men det är också det som är det roliga ;att alla månader och veckor kan se olika ut!
Ibland kanske jag inte har så mycket att göra, så då tar jag en vecka per sida, men om jag vet att det kommer hända mycket en vecka så kan jag göra ett dubbeluppslag över just den veckan! Så att jag har mycket plats att skriva och anteckna.
 
 
Jag har också gjort en boklista på vilka böcker jag har läst, en lista med Kreativt skapande som jag vill göra och som jag en kan pricka av. Och under Augusti har jag haft en sida där jag skriver en menig om dagen, som en liten dagboksanteckning om dagen. Och så älskar jag att ha en Habbit tracker att fylla i! Jag känner att jag får mycket bättre uppsikt över min tid och vad jag faktiskt gör under dagarna!
 
 
 
Jag kommer försöka uppdatera månadsvis och visa hur jag lagt upp min Bullet Journal framöver. Hoppas ni också tycker det ska bli kul och att ni inspireras till att själva prova på detta. Allt som behövs är en bok och en penna!
 
Lycka till, nu kör vi!
 
DIY, bulletjournal, kreativ, skapa,
Jag håller ju på med en kofta just nu, men det verkar ta lite längre tid och är lite mer komplicerat än jag räknade med. Jag har fåt repa upp lite nu, vilket r bra för nu blir det rätt, men det gör mig ändå frustrerad. Då kan det vara skönt med ett lite lättare projekt att varva koftan med. Ett lite mindre projekt som en kan sitta och sticka på medans en tittar på tv, och där en inte behöver ha stenkoll på räkning och mönster. 
 
 
Så mellan koftan har jag stickat på några disktrasor. Det är super enkelt, mer miljövänligt än andra trasor eftersom en tvättar dem och använder dem igen, ett bra ett att använda upp rester av garnnystan och en kan göra på så många olika sätt.
 
 
Här är ett exempel på hur en kan göra en disktrasa: 
 
 • Börja med att välja ett bomullsgarn i en fin färg. Bomull är bra för trasor och handdukar eftersom det suger upp fukt bra.
 • Lägg upp 40 maskor (eller mindre/mer efter tycke och smak)
 • Sticka 3-4 rader rätstickning (bara "vanliga" räta maskor) för att få en kant/bård
 • Sticka resten av trasan i mosstickning (varannan avig maska, varannan rät maska)
 • När trasan är lagom lång, avsluta med en lika dan kant av rätstickning som i början. 
Så här blev mina!
 
 
 
 
Om en vill sticka en handduk istället så är det bara att lägga upp mer maskor (så stor som en vill ha) och sticka på samma sätt. Det blir super fint att ha matchande disktrasor och handdukar i köket! Jag tror att jag ska sticka några handdukar också! 
 
 
Här finns en beskrivning på en annan variant av trasor och handdukar från Systrarna Gröne (sostrerna grene). För övrigt bästa affären! Varför finns den inte i Göteborg?!
 
http://sostrenegrene.com/sv/diy-sticka-en-trasa/
 
 
 
Det finns säker hundra olika sätt att göra en trasa på, men det är ju också därför det är så kul! En kan göra precis som en vill. 
 
DIY, disktrasa, handarbete, sewityourself, sostrenegrene, sticka, sypeppen,