Efter min lyckade svamputflykt fick jag med mig massor med svamp hem. Men det betyder ju också att en måste ta hand om det sen. Först rensa, och sen spara på något sätt.

 

 

 
 
Jag valde att torka min svamp. Jag bredde ut dem på lite papper och lät dem stå så någon vecka tills de torkat ihop och pappret sugit upp vätskan. Prefekt! Och så lätt! Sen kan en bevara svampen i en fin glasburk.
 
 
 
 
Vissa steker upp svampen i lite smör och fryser in dem, men jag tyckte det kändes lättare att torka.
 
 
 
 
Jag kokade en super god kantarellsoppa och frös in några portioner av den istället. Den blev så god! Superkrämig och smaksatt med purjolök och rosmarin. Mums!!
kantarell, svamp, trattkantarell,

Alvernas liv av Muriel Barbery

 Sid. 310

 Utgiven år 2015

 

Den här historien kretsar kring två flickor med speciella förmågor. De är båda föräldralösa och har uppfostrats i olika byar, i olika länder. Men ändå är deras liv sammanlänkade. Tillsammans är de starkast.

Det här är en historia om godhet och ondska och att besegra mörkret med ljus.

Det handlar om magi, alver, musik, naturen, djuren, familjen och kärleken, gott och ont. Och insikten att den renaste magi och de största krafterna kan finnas i det enklaste hemmet.

 
Det låter som en fantasy bok, men det är så mycket mer. Den är det, och samtidigt inte alls. Språket är väldigt speciellt, en slags rapp prosa, och det är verkligen ett väldigt vacker språk att läsa, om än lite svävande. Ibland blir det lite "luddigt" och en kommer inte riktigt vidare med själva historien för alla vackra utsvävningar med orden.
 
 
Jag har aldrig läst något liknande. Och jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tyckte om Alvernas liv. Det känns också lite svårt att se vem målgruppen skulle vara för den här boken. Själva historien tycks lämpa sig för barn mellan 10-14 år, men språket är så pass avancerat att jag har svårt att tänka mig att de skulle uppskatta det.
 
 
Jag hade nog väntat mig mer fantasy och mindre poesi.

Men jag är glad att jag läste den därför att det blev en ny slags läsupplevelse i och med det annorlunda språket, men jag kommer inte att läsa del två i den här serien. 

bok, book, läsa, läsglädje, read,

Nu är det dags för en liten titt på min fina kofta som till slut, efter mycket om och men blivit klar. Och som jag trots allt är riktigt nöjd med!

 
För det har varit en del trassel med den här stickningen.
 
 
Det började ju med försenat garn och framskjutning av projektet pga det.
 
 
Men sen visade det sig att det var problem med själva mönstret också. Smilla, heter den här koftan, och stickas på rundsticka, nerifrån och upp, och med smock.
 
 
Det är den övre delen som stickats med smock-mönster, och det var inte så krångligt i sig egentligen, men eftersom jag fortfarande är en lite ovan stickare (detta är min andra kofta jag stickat någonsin) så vill jag ju dubbelkolla med mönstret hela tiden så att alla maskor, ökningar och minskningar stämmer. Men det är svårt att få mönster och stickning lika när de har skrivit fel i mönstret.
 
 
 
Jag kunde helt enkelt inte få det att stämma. Men jag fick väldigt fin hjälp i en garnbutik och tillsammans klurade vi ut hur jag borde göra för att få det att bli rätt. Ett tag trodde jag inte den skulle bli klar förens till jul, så blev det ju inte. Men jag fick göra två turer till butiken för hjälp innan allt föll på plats.
 
 
 
Sen så blev den mycket mindre än vad jag tänkt mig. Jag stickade efter storlek Medium, men den  ser mer ut som en Small. Jag var lite orolig först över att det såg ut nästan som en barntröja. Och den är ganska kort i armarna.
 
 
Men som tur är så gillar jag lite trekvartsärmar, och också när den är lite kortare i midjan. Och efter att ha pressat den lite, satt på knappat och tagit den på mig så såg det inte alls så pjåkigt ut! Det känns nästan som lite 40-tals stil i stickningen.
 
 
Det blev faktiskt riktigt fin!! Och alpacka garnet är supermjukt och varmt. Jag gillar den jättemycket, och kommer säkert använda den mycket i höst och vinter. Det här blir också mitt bidrag till den här månadens sypeppen. 
alpacka, handarbete, knitt, knitting, kofta, sewityourself, sticka, sypeppen,