Jellicoe road av Melina Merchetta
Sid. 384
Utgiven 2006
 
Det är territoriekrig, mellan skolan, "jellisarna" och kadetterna. Möten hålls, förhandlingar inleds och överrenskommelser görs och gränserna bevakas. 
Den föräldralösa Taylor har blivit ledare för skolan dess elevhems organisation i kriget, och ska leda dem mot seger. En dag försvinner Hanna, som Taylor bott med under sin skoltid, utan att ta något avsked och utan att lämna någon information om var hon ska eller varför. Samtidigt återkommer en gammal bekantskap in i Taylors lov, den nya ledaren för kadetterna. Hanna försvinner med information om Taylors tidigare liv,och kanske har kadetten med sig information om Taylor som hon själv inte visste om. 
 
Varför lämnade hennes mamma henne utanför 7-eleven när hon var 11 år? Vad hände med kompisgänget som hennes mamma och pappa var med i? Taylors förflutna börjar sakta nystas upp...
 
 
 
 
Jellicoe Road är ganska rörig. Det tog tid för mig att komma in i berättelsen pga alla olika namn på karaktärer, elevhem, orter, städer och smeknamn på karaktärer. Det är olika kompisgäng i olika tider. Jag skulle behöva en karaktärsbeskrivning att bläddra tillbaka till hela tiden. Vem var Tate? Just det, det var han! Vad gjorde Webb nu då? Ja, just det!
Till en början handlar det också mest om territoriekriget och om vem som har rätt till klubbhuset, vilket inte känns så spännande, men när fler pusselbitar kommer fram om Taylors bakgrund blir det mer intressant. Det tar också ett tag innan jag lär känna Taylor. Vem är hon? Varför ska jag bry mig om henne? Det känns som att det tar ett tag innan man knäcker koden om hur den här ungdomsromanen ska läsas. Men när det är gjort så dras man in, och till slutet blir jag väldigt berörd. Jag kan tänka mig att den skulle göra sig bra som film. Jag skulle vilja ha den som en blandning av Döda poeters sällskap och Kalle Blomkvist, fast lite allvarligare, och i Australien..?
 
 
Det var ett tag sedan alla hjärtans dg var nu. Men jag tänkte ändå bara visa några kort som jag gjort och som jag blev rätt så nöjd med! 
 
Små alla hjärtans dag-ballonger i lite 3D-stil! Ganksa effektfullt!
 
 
Här gjorde jag en lite rolig variant! Istället för att bara skicka ett kort i ett stort kuvert så tillverkade jag fyra små kuvert som jag klistrade fast påkortet. Där i lade jag sen små, korta, fina meddelnaden. Det tycker i alla fall jag var en ganksa rolig idé! 
 
 
 
 
DIY, allahjärtansdag, kort, pyssel,
Fyren mellan haven av M.I. Stedman
Sid. 378
Utgiven år 2012
 
Isabell är gift med fyrvaktaren Tom, och bor på en liten ö som kallas Janus Rock i Australien. En dag flyter det iland en liten båt med en annorlunda last. En död man och ett levande sädbarn. Efter Isabells tre missfall, och eftersom att barnets far är död och modern förmodligen drunknad, bestämmer de sig för att behålla barnet och låtsas att den sista graviditeten var lyckad. Men efter några år hör de telas om en kvinna i standen som förtvivlat sörjer och letar efter sin man och sitt försvinna barn. 
 
 
 
 
Det här en fin och äkta berättelse om samvete, kärlek och om rätt och fel. Jag tycker att den skildrar på ett verkligt och trovärdigt sätt människors tankar, vånda och beslutsamhet. Vad ska de göra och för vems skull? Berättelsen berör djupt, och det blir spännande för att jag inte vet hur det kommer sluta. Hur kommer de lösa detta? Vad kommer de fatta för beslut?
 
 
 
Fyren mellan haven går just nu på bio med Alicia Vikander i huvudrollen som Isabell. Det var mest därför jag valde att läsa boken just nu. Jag ville läsa den innan jag ser filmen. Ska bli spännande!
Vad är det rätta att göra? Och för vem?
bok, book, böcker, läsa, read,