Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

 Sid. 379

 Utgiven år 2014

 

 Historien handlar om Jacob och hans farfar. Jacob tror inte längre på farfars historier om de besynnerliga barnen som han lärde känna på barnhemmet för länge sedan. Trots att  farfar har mystiska fotografier av dem. Men de är säker bara ytterligare ett av farfars alla påhitt.

 
En dag dör Jacobs farfar under mystiska omständigheter och följden blir att Jacob och hans pappa reser till ön där farfadern påstår sig ha bott på barnhem. Barnhemmet ligger i ruiner, men kanske kan Jacob hitta svar på några frågor kring sin farfar och hans död. För även om ingen tror honom så såg Jacob någonting när farfadern dog som han inte kan förklara, och han fick också ett kryptiskt meddelande av sin farfar. Kanske finns Miss Peregrine eller någon av barnen kvar på ön?
 
 
Det här är en mystisk historia som kombinerar berättande med fotografier. Alla bilder i boken är verkliga och hämtade från olika samlingar av underliga fotografier. Dessa bidrar i hög grad till stämningen i boken.
 
 
 
Det finns en alldeles egen, magisk stämning kring den här berättelsen som jag uppskattade väldigt mycket. Men tyvärr tycker jag inte att den höll hela vägen. Det är mest spännande i början när en inte vad hur saker och ting hänger ihop, allt är mystiskt och hemligt. Sen är det inte riktigt lika spännande när han väl (spoiler) har hittat barnen och upptäckt den hemliga världen. Också ett ganska utdraget slut som inte känns speciellt spännande, utan ganska väntat.
 
 
Vill bara poängtera att boken och Tim Burtons fimatisering inte stämmer överens. Karaktärer har fått byta plats och slutet är nog från en annan bok, det är nämligen en trilogi om Miss Peregrine och hennes besynnerliga barn.
bok, boktips, böcker, läsa, läsglädje, lästips, missperegrineshemförbesynnerligabarn,

I helgen var jag långledig och tack vare ledig tid och ljustimmar, så fick jag lite feeling och tog tag i ett projekt som jag tänkt på ett tag. Ända sedan jag spann mitt eget garn så har jag planerat att färga det!

Jag har rådslagit med Google och med mamma, och till slut kände jag att jag vågade testa. Jag har bävat lite inför färgandet eftersom det tar så lång tid och det är så många steg en ska gå igenom. Men egentligen så sköter sig ju det mesta av sig själv. Det är bara att prova!

 
 
Jag ville ha en gul nyans, helst lite senapsgul (vilken överraskning) så jag valde att färga med skal från gul lök. Vet inte egentligen inte om det lämpar sig för att färga garn med. När jag har försökt läsa om färgning så nämns mest växtfärgning med olika blommor och växter, och jag hittade faktiskt inte något recept med gul lök. Men det var mammas förslag, så jag tänkte att det nog skulle gå bra ändå.
 
 
Men först av allt så måste en förbehandla garnet lite, det kallas för att beta garnet. Jag valde att beta garnet med Alun, som en kan köpa på apoteket, men det verkar finnas fler sätt. Jag läste att en skulle använda 10g alun per 100g garn. Men eftersom jag inte har någon våg så höftade jag bara lite.
 
 
Betningsmedlet ska lösas upp i vattnet, och när garnet har lagts i ska det värms till ca. 80-90 grader under en timmes tid. Låt svalna. Skölj sedan ur och antingen torka eller färga direkt.
 
 
Sen är det i stort sett samma sak med lökskalen. Även här är det oklart hur mycket skal en ska ha, det beror ju på vilken nyans en vill ha, så jag gick lite på känn bara. De ska värmas upp till 80-90 grader i en timme. Sila bort skalen och låt svalna.
 
 
Jag blev lite orolig över att vattnet blev så rött!
 
 
 
Och så är det bara i med garnet! Se till att det blir helt genomblött och låt det sedan återigen värmas till 80-90 grader i ca. en timme. Låt svalna och låt torka.
 
Klart!
 
 
När jag tog upp det ur färgbadet såg garnet orange ut, och jag tänkte att "ja, ja. Det var ju inte det jag tänkte mig men det kan ju vara coolt!" Men efter att ha låtit det torkat under natten och tog jag fram det på morgonen så…Wow! Det var ju exakt så jag ville ha det! Det blev precis så som jag hade föreställt mig!
 
 
 
Vad är oddsen att det blir så pass bra när en bara chansar lite med alla mått, har för liten kastrull osv. Det tyckte jag var kul!

Tänk att det blev så lyckat!

 
 
Nu återstår ju bara den stora frågan: Vad ska jag skapa med det här ullgarnet nu då? Jag har nog i alla fall tänkt att jag ska sticka något. Men vet inte vad.
 
 
Svårt att veta vad det räcker till. Kanske ett par handledsvärmare? Och ett matchande pannband? Hmm…? Någon som har förslag?

 

 

DIY, färgagarn, garn, handarbete, skapa, stickglädje,

Jag måste bara få visa upp min super fina Kockums kanna som jag loppade för inte så länge sedan. Den smög sig in på bilderna där jag tipsade om julläsning, men den är så fin att den förtjänar lite egen tid i ljuset. Eller hur?

 
 
Jag hittade den på Emaus i Göteborg för 60 kronor, och det tycker jag att den var värd! Det fick bli en julklapp till mig själv.
 
 
 
I Holken har vi en injektionsspis (eller vad det nu heter?) vilket innebär att det går mycket snabbare att koka vatten på spisen än i vattenkokaren. Och så känna det ju mycket trevligare att koka tevatten i en så här fin kanna!

 Tror att det egentligen är en kaffekanna, och jag dricker ju inte kaffe, men det går ju lika bra att tillaga te i. perfekt för mig.

 
 
Fint också att ställa fram på bordet med armt vatten eller färdig bryggt te. 
 
 
Är så himla nöjd med min nya fina!
kanna, kockum, loppis, retro, secondhand, te, tea, tekanna,